Sayfalar

23 Mart 2014 Pazar

San Diego'da yaşamak: Kiralık Ev bulmak.

Buralara gelmeden önce detaylı bir araştırma evresi geçirdim. Bir Ohio'ya gitmeyi düşündüm, bir Arizona'ya gitmeyi ama gönlümde ve aklımda hep Kaliforniya eyaleti ve San Diego vardı.

Neden Kaliforniya? derseniz tabii ki de öncelikle "iklimi" ve sonra da "insanlarının rahatlığı, yabancıya karşı davranışları" derim.

Amerika'da doğum yapmayı, yollarını ve şirketleri araştırırken pek çok blog yazarının yazısını, araştırmalarını okudum. Hatta bir kısmıyla da iletişime geçip aklıma takılan soruları sordum. Bu araştırmalarda gördüm ki çoğunluk San Diego'da doğum yapmış. Pek çoğu da benim gibi iklimine vurulmuş :)

Ben soğuk iklim sevmem o yüzden de hem sakin, hem iklimi güzel hem de büyük şehir statüsünde olan neresi var diye baktığımda oklar San Diego'yu işaret ediyordu.

Bloglar sayesinde doktorum Melih Bey'e ve hastanemiz Scrippss Memorial La Jolla'ya ulaşmış oldum.

Öncelikle doktor bey ile iletişime geçerek aklıma takılan soruları sordum. Kendisinden randevu talep ederek ilk adımı atmış oldum.

1 Ocak 2014 tarihinde New York'tan San Diego'ya 6 saatlik bir uçuş yaparak otelimize yerleştik. Ertesi gün de kiralamış olduğumuz araç ile San Diego'ya 2 saatlik süren bir araba yolculuğu yaptık.
Türkiye'den bir arkadaşımız daha San Diego'da doğum yapacaktı. Iki aile olarak San Diego'ya vardık.

New York'tan San Diego'ya geldiğimizde hava sıcaklığı yaklaşık 22-25 derece arasıydı ve resmen kıştan yaz mevsimine direkt geçiş yapmıştık :) O an bir kez daha "iyi ki burayı tercih ettik" dedim.

Biz San Diego'da kalacak yeri henüz ayarlamamış olduğumuzdan 3 gün kadar arkadaşlarımızın Mission Beach'te kiraladığı evde misafir olduk.
Gelmeden önce pek çok emlakçı ile yazışarak aradığım kriterlerdeki evi tanımlamıştım. Fakat ne yazık ki siz ne kadar da detaylı tanımlasanız da karşı taraf kendi çalışma sistemiyle hareket ediyor olduğundan sonuca ulaşmanız pek kolay olmuyor.

Bu araştırma sürecinde karşılaştığım şeyler ise; kimi ev eşyalı kiraya verilmiyordu, kimisi en az 1 yıllık kiraya veriliyordu üstelik eşyasız!, kimi evde eşya olsa da evin sabit giderleri kiralayana aitti, kimi evin muhiti yalnız yaşayacak biri için uygun değildi, kimi emlakçı randevu usulü ile çalışıp şehre geldiğinizde bizi arayın randevulaşalım diyordu...vs. Bu sebeplerden ötürü güvenip de bir ev kiaralamak istemedim. Ayrıca hiç bilmediğiniz bir şehirde neresi güvenli, mesafeler nedir ve neresi nereye yakın/uzak bilemediğinizden gidip şehri gezmek, az çok mesafeleri anlayarak muhitleri görerek ev tutmak en uygun çözüm olacaktır.

İyi ki de geldiğimizde ev araştırmasını hızlandırıp, bulduğumuz en uygun evi tutmuşuz çünkü geldiğimde randevulaştığım birkaç evden sadece 1 tanesi muhit, evin temizliği, kullanılacak mobilyalar...vs bakımından en uygun olanıydı. "Tamam hemen tutuyoruz" diye atladığımızda o işlerin o kadar da kolay olmadığını gördük.

Emlakçı bayan önce ev sahibi ile görüşmesi gerektiğini, onlardan da onay gelirse kiralama prosedürlerini başlatabileceğini söyledi. Biz tabii ki bu süreç nasıl işler bilmediğimizden kendimizce "bu iş tamam nasıl olsa 5 ay kiralayacağız, ev sahibi de tam bu süre boyunca yok bizden iyi kiracı bulacak değil ya. Ev de boş kalmayacağına göre..." diyerek mutlu mesut döndük. Gel gör ki gerçekten bu işler öyle düşündüğümüz gibi olmuyormuş. Emlakçı bizden kendimizi tanıtır bir yazı, kirayı nasıl ödeyeceğimizi açıklar bir bildirim istedi ve bunlara ek olarak hem benim hem de eşimin dolduracağı 6 şar sayfalık "emlak başvuru" formu doldurmamızı ve mail ile iletmemizi talep etti.
Önce epey bir şaşırdık, sanki iş başvurusu yapıyoruz dedik sonra da biraz hak verdik çünkü bu memleket turiste alışkın ama kendi yerli turistine alışkın. Bizim gibi Sosyal Güvenlik Numarası olmayan, kısaca izlenebilirliği olmayan turistlere ve uzun süreliğine kiralayacak birilerine pek de alışkın değil.
Kuzu kuzu bizden isteneni yerine getirdik. Tabii bunlar 1 günlük bir süreç aldı. Sonra emlakçı bayan ev sahiplerine ulaştı/ulaşamadı, evrakları paylaştı onlar inceledi..vs derken 1 gün daha geçti. Biz onayı alıp taşınacağız diye beklerken gelen telefonda emlakçı demez mi "Ev sahibi kirayı nasıl ödeyeceğinize pek emin olamıyor ve kendisini garantiye almak istiyor. 5 aylık kira+ depozitoyu peşin yatırmanızı istiyor" diye. İşteeee o noktada külahları değiştik. Benim de tepem attı, çünkü hem Amerikan bankasında hesap açıp hesabımızı beyan etmiştik, hem de normalde 1 aylık kira+depozito ödenir iken arada güven oluşsun diye onlar talep etmeden biz depozito + 2 aylık kirayı önermiştik. Tüm bunlara rağmen güvensizlik ortamı oluşunca biz de bu durumun kendi tarafımızdan nasıl anlaşıldığını, günlerdir de oyalanıyor olduğumuz için mağdur olduğumuzu ve diyelim ki kira koşuluna tamam deyip tüm kirayı ödedik sonrasında evde rahatsız olduğumuz bir durumla karşılaşmamız halinde muhattabımızın kim olacağına güvenemediğimizi belirttik. Son olarak 2 ay kira+depozito ödeme yapabileceğimizi, geri kalan ayları da her ay başı ödeyeceğimizi, kabul görüyorsa kiralayacağımızı bildirerek son onaylarını bekledik.

2 gün oyalanıp 3.güne girdiğimizde artık çok gergindim çünkü eşim 3-4 güne Türkiye'ye dönmek zorundaydı, ben de o dönmeden bir yere yerleşmiş olmalıydım. Yerleşmeyi geçtim kalacak bir yer kesinlikle bulmalıydım. Bu sebeple gelecek cevaba güvenmeyip biraz daha araştırma yaptım. Bulduğum her emlakçıya, her ev kiralayana mail attım ve 3.gün sabahı şimdi kaldığım evin sahibinden olumlu cevap gelmişti.
Hemen randevulaşıp evi görmeye gittik. Ev sahibi kendi evini kiralıyordu, aynı zamanda emlakçılık da yapıyordu. Fiyat ve ödeme koşulu bizim için tamam idi fakat bir de evi görmemiz gerekiyordu. O an için evde kalan bir aile olduğundan ev sahibim evi göstermeyi pek istemese de biz durumumuzu açıklayınca sağolsun anlayışla karşıladı ve bize evi gösterdi.
Güzel olanı evsahibi yan komşumdu, herhangi bir sorun yaşarsam direkt kapısını çalabilecektim. Ayrıca ev sabah ve öğleden sonra güneşini çok güzel bir açıyla alıyordu. Tam istediğim gibi aydınlık bir ev idi. Evde hiç hayvan beslenmemişti, hayvanlara karşı değilim fakat hamilelikte hem kokuyu daha fazla hissediyor olmak hem de evde tüy olması ve onun temizlenmesi çok zor olabilirdi. Bunlardan daha da güzeli hem koy hem de okyanusa 1 dakikadan az bir sürede yürüyerek ulaşabiliyordum. Böylece her gün yürüyüş yapabilecektim :)
Dezavantajı ise; yerler halıydı ve eve ayakkabı ile giriliyordu, mutfak eskiydi ve çamaşır-kurutma makinasını ev sahibi, ben ve diğer kiracı ortak kullanmak durumundaydık.
Amerika'da pek çok evde ne yazık ki sistem bu, çamaşırhane mantığı var ve ortak kullanılmakta.

Yine de diğer avantajlar yanında bu dezavantajlar benim için hiç sorun değildi. Hemen OK verdik ve bizi uzun süre oyalamış olan diğer emlakçı ile randevumuzu iptal ettik.
Sonra da kiralayacağımız evin boşalmasını bekleyeceğimiz süre boyunca harika manzaralı Bahia Hotel'de kalan günlerimizi tatil gibi geçirdik.

Bahia Otel'den manzaralar...



6 yorum:

  1. Pınar hanim Merhaba

    Dogumunuz gerceklesti mi umarım iyisinizdir.san diegoda doğum yapmayi planlıyorum size bazi merak ettiğim soruları sormak istiyorum.e-posta adresiniz vqrsa benimle paylaşır mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burcu Hn,

      Dogum gerceklesti, minigimizle zaman oyle bir geciyor ki blogu guncelleme firsatim olmadi. Sorularinizi memnuniyetle yanitlarim. Bana pleria@gmail.com adresinden ulasabilirsiniz.

      Sil
    2. Pınar hanım tekrar merhaba,

      Dün size bir mail attım ama umarım ulaşmıştır.
      İlginize şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
  2. Burcu Hn merhaba,
    Mailinizi bildiklerim dogrultusunda detaylica yanitlamaya calistim, umarim faydali olur. Herhangi bir sorunuz olursa yeniden haberlesmek dilegiyle..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,bende 18 haftalik hamileyim Dogumu eger vizemiz olumlu sonucalanirsa Melih Beyle San Diego da dusunuyoruz New York a gore hem iklim olarak hem de dr ve hastane ucretleri olarak bize daha uygun geldi Ulke giris cikisinda karnim tabi biraz buyuyecegi icin sikinti olur mu acaba diye endiselerim var Bir de ev konusu var tabi Sizinle mail yoluyla gorusebilir miyim acaba Bir kac soruyla sizi yorsam Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevgili Pi Studyo.

      Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı dilerim.
      Bana "pleria@gmail.com" adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek üzere, sevgiler...

      Sil